Güneş gözlükleri göz sağlığımız açısından çok önemlidir. Gerek güneşin zararlı ışınlarından korunmak, gerekse havadaki parcacıklardan gözü korumak ve göz yorgunluğunu azaltmak açısından, güneş gözlüklerinin göz sağlıgımız açısından önemi yadsınamaz bir gerçektir.  Bununla birlikte, bir çok tüketici güneş gözlüğü seçerken nelere dikkat etmemiz gerektiğini bilmemektedir.  Yeni bir güneş gözlügü almayı planlıyorsanız bilmeniz gereken bazı gerçekler vardır.

 

Güneş gözlüğü seçimindeki en önemli kriterlerden birisi, yeterli UV filtrasyonudur. Güneşten gelen ultraviyole (morötesi) ısınlar kanser oluşumundan sarı nokta hastalıklarına, katarakt oluşumundan göz allerjilerine kadar bir çok hastalıgın en önemli sebepleri arasındadır.  Bu nedenle, alacağınız güneş gözlüğünün mümkün olan en fazla UV filtrasyonunu sağladığından emin olun. Mümkün ise %100 UV filtrasyonu sağlayan camları tercih edin. Ayrıca, UVB ışınlarının göz ve cilt açısından daha zararlı olduklarını, insan gözünün UVA ışınlarını zaten iyi filtrelediğini unutmayın.

 

Gözlük camının rengini seçerken bunun görüntü kalitesi, contrast algılama ve göze ulaşacak ışık miktarı üzerindeki etkilerini bilmeniz gerekir. Kahverengi, gri ve yeşil camlar nötral renkli camlardır. Bu camlar tüm ısık miktarını eşit olarak azaltırlar ve renk oranlarını değiştirmezler. Bu nedenle parlak ışık ortamında faydalıdırlar. Sarı, kehribar ve altın renkli camlar ise ışık miktarını çok azaltmazlar fakat  havadakı ısık saçılımını azaltarak mükemmel derinlik hissi sağlarlar. Bu nedenle, kayak ve avcılık  sporları açısından avantajlıdırlar. Gül ve kırmızı renkli camlar ise, dünyayı daha parlak gösterirler ve kontrastı arttırırlar. Bu nedenle, düşük ışıklı ortamda ve bulutlu havalarda kayak yaparken ve araç kullanırken daha avantajlıdırlar. Bu camlar ayrıca mavi ve yeşil zeminli görüntülerde kontrastı ve netliği arttırdıkları için gece sürüşünde ve doğa sporlarında avantajlıdırlar.

 

Polarize camlar ışığın polarizasyon özelliğinden yararlanarak büyük avantaj sağlayabilirler. Özellikle ışığın yatay plarizasyonunu keserek çok daha net bir görüş sağlayan polarize camlar, görüş netliğini arttırarak ve göz yorgunluğunu azaltarak, su sporlarında ve araç kullanımında büyük kolaylık sağlarlar. Ucuz polarize filtreler, cam üzerine yapıştırılan film tabakası şeklinde iken, daha yeni likid formdaki filtreler, maliyet artışının yanında cam ile yapıstırıcı kullanmaksızın birleştirilerek daha net görüş sağlayabilmektedirler. Bir dezavantaj olarak, polarize camların araç ön camları ile etkileştiklerini ve LCD ekran netlığıni kötü etkileyebildiklerini unutmamak gerekir.

 

Lens (cam) kaplamaları, gözlük fiyatının en önemli belirleyicilerindendir. Bu tür kaplamalar arasında başlıca, hidrofobik su tutmayan kaplamalar, çizilmeyi önleyen kaplamalar, antirefle kaplamalar ve buharlanmayı önleyen kaplamalar sayılabilir. Alacağınız camın ne tür kaplamalarla donatıldığını bilmeniz fiyat kıyaslaması açısından doğru olacaktır.

 

Mineral camlar örganik camlardan daha ağırdırlar ve daha kolay kırılırlar, fakat organik camlar kadar kolay çizilmezler optik görüntü kaliteleri organik camlardan daha iyidir. Polikarbonat camlar ise kırılmaya dayanıklı fakat ekonomik açıdan maliyetlidirler. Akrilik camlar ekonomik acıdan daha uygun olduğu halde, çizilmeye ve optik görüntü kalitesini kısa sürede kaybetmeye daha yatkındırlar.

 

Gözlüğünüzü aldıktan sonra, kullanım ömrünü uzatmak için de bazı şeylere dikkat etmeniz gerekir. Cam temizliği için mikrobiber kumaşların kullanımı, camlar kuru iken çok fazla silinmemesi, temizliyici olarak sprey veya sade su kullanımı ve gözlüğün sert kutularda muhafaza edilmesi bu detayların bazılarıdır.

 

Prof. Dr. Ümit Beden

Oküloplastik ve Orbital Cerrahi