Göz yüzeyine sürekli olarak salgılanan gözyaşı, düzenli olarak toplanarak burun boşluğuna akıtılmaktadır. Bu işlem çok ince kanalcıklar, gözyaşı kesesi ve gözyaşı kanalı üzerinden gerçekleşir. Bu sistemin düzgün çalışmaması durumunda, gözyaşı göz yüzeyinde birikerek kapaklardan taşar ve yanaklara doğru akarak göz sulanmasına neden olur.
Gözyaşı kanal tıkanıklığı olarak bilinen bu problem, oküloplastik cerrahi pratiğinde önemli bir yer tutar ve genellikle bebekler ile yetişkin yaşlarda olmak üzere, iki farklı tablo olarak karşımıza çıkar.
Önceden herhangi bir problem olmayıp, orta yaş veya üzerinde ortaya çıkan sulanmalar genellikle kanalın alt ucundaki tıkanıklar nedeni ile görülmektedir. Bu problem, yetişkinlerdeki en sık göz sulanması nedenidir. Bu tür olgularda, genellikle tedavi cerrahidir. Detaylı bir hikâye, muayene ve testlerin ardından planlanacak cerrahi girişim, oküloplastik cerrahinin oldukça başarılı olduğu müdahalelerin başında gelmektedir.
Gözyaşı kanalı ameliyatı, gözyaşı kesesi ile burun boşluğu arasında bir pencere açılması için yapılan bir ameliyattır. Yeni açılacak bu pencere sayesinde, göz yüzeyine salgılanan gözyaşı, buradan toplanarak normalde olması gerektiği gibi, burun boşluğuna akıtılabilecektir. Bu tür ameliyatlar gerek cilt kesisi ile gerekse hiçbir kesi yapmadan lazer fiberi yardımı ile yapılabilmektedir. Göz pınarı ile burun sırtı arasında yapılacak bir cilt kesisi ile yapılan ameliyatlar açık ameliyatlardır ve başarı şansı en yüksek olan ameliyat tekniğidir. İnce kanalcıklardan ilerletilen lazer fiberi ile bıçaksız olarak gerçekleştirilen ameliyat ise, son yıllarda daha popüler olan, kanama, bıçak ve dikiş olmayan bir yöntemdir. Her yöntemin, kendine özgün avantajları mevcuttur ve bu avantajlar her olgu için ayrı ele alınmalıdır
Açık cerrahinin avantajları
Kanal ağızlarının veya kanalcıkların lazer fiberini ilerletemeyecek kadar dar olduğu olgularda açık cerrahi tercih edilmektedir.
Gözyaşı kesesi içinde lazer fiberinin ilerlemesini engelleyecek derecede darlık bulunan olgularda ve lazer ışığının burun içinden görülemediği olgularda da lazer cerrahisi uygun olmamakta ve açık ameliyat tercih edilmektedir.
Burun içinden görüntüleme gerektireceği için, lazer cerrahisi burun içi darlık ve tıkanıklık bulunan olgularda uygun olmamaktadır. Bu tür olgularda, gözyaşı kanal ameliyatından önce bir burun içi ameliyatı da gerekli olabilmektedir.
Gözyaşı kesesi bölgesinde tümörden şüphelenilen olgular, açık cerrahi tercih edilmesi gereken diğer olgulardır. Çünkü bu tür olgularda, tıkanma nedenini tam olarak anlamak ve gerekirse biyopsi yapmak için, açık ameliyat uygulamak gereklidir.
Lazer ile cerrahi tedavi uygulanan olguların, cerrahiden sonra birkaç ay boyunca düzenli olarak 2 haftada bir takip edilmelerinde fayda vardır. Bu uygulama, lazer ile yapılan ameliyatın başarısını arttırarak açık ameliyat kadar başarılı bir seviyeye getirebilmektedir. Bu nedenle, ameliyattan sonra düzenli olarak takip edilmesinin mümkün olmadığı olgularda da açık cerrahinin tercih edilmesi uygun olabilir.
Bunların yanında, ciltte ameliyat izi kalmayacak olan ve cilt gerginliği az olan ileri yaş olgularda da kozmetik sonuçlar kötü olmayacağı için açık cerrahi tercih edilebilmektedir.
Lazer cerrahisinin avantajları
Lazer kullanılarak yapılan ameliyatlarda, lazer fiberi gözyaşının toplandığı ince kanalcıklardan ilerletilerek tıkanıklık bölgesi açılmaktadır. Bu yöntemde, cilt kesisi ve dikişlerine ihtiyaç yoktur. Lazer ışığı burun içine yerleştirilecek olan endoskop ile izlenmekte ve gözyaşı kesesi ile burun boşluğu arasında bir pencere oluşturulmaktadır.
Lazer sistemi ile yapılan ameliyatların en önemli avantajı estetik kusur oluşturmamasıdır. Bu nedenle, kozmetik sonuçların daha önemli olduğu genç olgularda, burun sırtında bir yara izi kalmaması açısından lazer cerrahisi tercih edilmektedir.
Lazer cerrahisinin diğer bir avantajı da cerrahi süresinin kısa olmasıdır. Kısa ameliyat süresinin tercih edilmesi gereken olgularda, lazer cerrahisi daha yararlı olacaktır.
Yöntemin diğer avantajları arasında kanama olmaması yer alır. Açık cerrahinin en önemli problemlerinden biri, ameliyat sırasında sık karşılaşılabilen kanama problemidir. Bu problem, genellikle ameliyatı zorlaştırmakta ve ameliyat süresini uzatmaktadır.
Gözyaşının emiliminde etkin olan gözyaşı pompa sistemini bozmaması, lazer cerrahisinin diğer avantajıdır. Açık ameliyat sırasında yapılan cilt kesisi ve göz çevresindeki kasların yerinden ayrılması gözyaşı pompa mekanizmasını kötü etkilemektedir. Bunun sonucunda, kanal açılabilse bile yeni kanalın çalışacağı garanti değildir.
Lazer cerrahisinin diğer bir avantajı da iyileşme döneminin kısa olmasıdır. Ayrıca nükseden tıkanıklıklara kolayca uygulanabiliyor olması da bu cerrahinin avantajları arsındadır. Daha önce ameliyat edilmiş ve ameliyat yerinde yapışıklıkların bulunduğu olgularda, açık ameliyat nispeten daha zor olmakta ve fazla miktarda kanama oluşmaktadır. Bu nedenle, nüks olgularda lazer cerrahisi bazen daha uygun olabilmektedir
Tüm bunların yanında, lazer cerrahisi ile başlandığı halde, cerrahi sırasında lazer ile devam etmenin uygun olmadığı düşünülen olgular da açık cerrahiye dönmek gerekebilmektedir. Bu nedenle, lazer cerrahisinin, açık cerrahi konusunda da tecrübeli ve gerektiğinde açık cerrahi ile devam edebilecek donanıma sahip ve oküloplastik cerrahi konusunda tecrübeli göz hekimleri tarafından yapılması başarı şansını arttıracaktır.
Prof. Dr. Ümit Beden
Göz Hastalıkları Uzmanı
Oküloplastik ve Orbital Cerrahi
Hocam merhaba.yaklasik 2 yıldır tek gözde sulanma problemim var ders çaliştiğim ve bilgisayara baktığım zamanlar daha da artıyor. Çeşitli damlalar kullandim flarex, patanol ve netildex ama geçici süre fayda gördüm damlalar bir kaç saatlik rahatlama sağlıyor burun kemiğimde eğrilik de var acaba göz yaşi kanalım tıkalı mıdır yada buruna bağlı olarak helişen bi durum mudur bu burun ameliyatı olsam düzelir mi yada göz ameliyatı olmam mi gerekir? teşekkürler
Bunu muayene etmeden bilmem kolay değil
Dediklerinizin hepsi mümkün olabilir
İyi günler 33 yaşındayım ve yaklaşık 2 yıldır gözlerim yaşarıp,kızarmakta bununla birlikte burun akıntısı ve baş ağrısı oluşmakta sizce bunun nedeni epifora olabilir mi?
Cem Bey
Bu kanal tıkanıklığına benzemiyor
Muayene olmanızı öneririm
Ümit bey ben 20 yaşındayım 1 haftadır başımı yastığa koydum sol gözüm yaşatıyor olduğu gibi sızlıyor ne yapmam gerek sol gözüm bulanık görüyor biraz acil yardım lütfen
Bu durumda muayene olmanız gereklidir
ben daha önce üç defa dsr amelyatı geçirdim üçündede tüp takıldı ilk amelyatta göze tüp uymadı denip bir hafta içinde çıkarıldı ikincisinde sorun olmadı üç ay kadar kaldı çıkarıldı 6 ay sonra tekrarladı üçüncüde oldum 6 aya yakın bir süre sonra çıkarıldı üç sene ye yakındır da bir şikeyetim yoktu şuan tekrar aynı sorunu yasıyorum randevu aldım erken tarihe vermediler çok agrıyor gözüm küçüldü bulanık dörüyor yanıyor ve capaklanıyor doktora gidene kadar ne yapmalıyım ne olur yardımcı olun
Masaj ile kanalı temizleyebilirsiniz
Çapaklanmayı azaltacaktır
ayrıca bir enfeksiyon geçiriyor iseniz ilk fırsatta muayene olmanızı öneririm
Hocam annemin gözlerinden yaş akıyor sürekli ameliyat oldu gözüne tüp yerleştirdi ama fayda etmedi ve tekrar ameliyat olacağını söyledi doktor ne yapalım?
İkinci ameliyat genellikle biraz daha zordur
Fakat önce görüp esas sorunun ne olduğunu tespit etmek gereklidir
Geçmiş olsun
Selam doktor bey size azerbeycandan yaziyorum, yaklasik 15 gundur sag gozumden su akiyor once alerjiktir makyajdan falan olmustur dedim ama gittikce su artiyor sol gozumde hicbisey yok soyuk sicaktan falan da dusundum is yerimde guclu klima calisiyor amma disarda da akiyor, sizce hangi kontrole gitmem lazim fazla para harcayacak durumda degilim. Tesekkurler. Bide bu sabah iltihapta fark ettim
Bunun için tabiki göz muayenesi olmanız gereklidir
Umit bey mrb 29 yaşındayım bende goz kurulugu ve blerafit var suni göz yaşı kullanıyorum ama iyi gelmiyor yakıyor gözlerimi ne yapsam yardimci olurmusunuz.
Farklı markalardaki gözyaşı preparatlarını denemenizi öneririm
Merhabalar Ümit Bey ben 13 yaşındayım benimde akşam yatınca gözüm acımaya başladı ve ben baya bir elledim gözüme,ovaladım hep
.Gözümden su aktı.Sonra gözümü kapatınca cok az acı kalıyordu gözümü kapattım ve uyumaya calıştım uyidum.Sonra sabah kalktığımda gözümü açamadım,kirpikler birbirine yapışmıştı,sonra birazcık hızlıca gözümü açtım.Gözümden gene su aktı.Sonra gözüm yarı kapalı yarı acık halde duruyor.Bu ne belirtisidir?
Bu tahriş ve enfeksiyon belirtisidir
Umit bey sol gözümde sik sik gozyasi akmasi oluyor 2 farkli doktora gittim ikiside gozyasi kanali tikanikligi olmadigini soyledi muayene sonucu kucuk bir operasyonla küçük bir tikaniklik oldugu ve acildiginida soylediler ama sikayetim hala gecmedi enfeksiyon kapiyor sisme oluyor gozumde iltihap akip capak yapiyor sizce ne yapmaliyim..?
kısmi tıkanıklık olabilir
sintigrafi faydalı olacaktır
Merhaba Dr bey ben altıay önce gözaltı torbalarımı aldırdım bunun üçüncü ayında tekrar bir operasyon oldum revizyon amaçlı ve gözlerim çok rahatsız yaşarma ve batma var suni gözyaşı ve kortymiycin diyebir merhem kullanıyorum batmadan çok o ıslaklık beni rahatsız ediyor iki göz doktoruna gittim muayenede bir şey çıkmadı bunlar ameliyattan kaynaklı ikinci ameliyattan sonra altı ay içinde geçer dediler ben bu ilaçları devamlı kuulanöalımıyım şimdiden çok teşekkür ediyorum iyi günler
Kapak estetiği bazen kapak dinamiklerini ve gözyaşı sistemini etkileyebiliyor
Bu durumda muayenedeki bazı detay bulgulara göre müdahale ve çözüm bulabiliyoruz
Geçmiş olsun