Göz yüzeyine sürekli olarak salgılanan gözyaşı, düzenli olarak toplanarak burun boşluğuna akıtılmaktadır. Bu işlem çok ince kanalcıklar, gözyaşı kesesi ve gözyaşı kanalı üzerinden gerçekleşir. Bu sistemin düzgün çalışmaması durumunda, gözyaşı göz yüzeyinde birikerek kapaklardan taşar ve yanaklara doğru akarak göz sulanmasına neden olur.
Gözyaşı kanal tıkanıklığı olarak bilinen bu problem, oküloplastik cerrahi pratiğinde önemli bir yer tutar ve genellikle bebekler ile yetişkin yaşlarda olmak üzere, iki farklı tablo olarak karşımıza çıkar.
Önceden herhangi bir problem olmayıp, orta yaş veya üzerinde ortaya çıkan sulanmalar genellikle kanalın alt ucundaki tıkanıklar nedeni ile görülmektedir. Bu problem, yetişkinlerdeki en sık göz sulanması nedenidir. Bu tür olgularda, genellikle tedavi cerrahidir. Detaylı bir hikâye, muayene ve testlerin ardından planlanacak cerrahi girişim, oküloplastik cerrahinin oldukça başarılı olduğu müdahalelerin başında gelmektedir.
Gözyaşı kanalı ameliyatı, gözyaşı kesesi ile burun boşluğu arasında bir pencere açılması için yapılan bir ameliyattır. Yeni açılacak bu pencere sayesinde, göz yüzeyine salgılanan gözyaşı, buradan toplanarak normalde olması gerektiği gibi, burun boşluğuna akıtılabilecektir. Bu tür ameliyatlar gerek cilt kesisi ile gerekse hiçbir kesi yapmadan lazer fiberi yardımı ile yapılabilmektedir. Göz pınarı ile burun sırtı arasında yapılacak bir cilt kesisi ile yapılan ameliyatlar açık ameliyatlardır ve başarı şansı en yüksek olan ameliyat tekniğidir. İnce kanalcıklardan ilerletilen lazer fiberi ile bıçaksız olarak gerçekleştirilen ameliyat ise, son yıllarda daha popüler olan, kanama, bıçak ve dikiş olmayan bir yöntemdir. Her yöntemin, kendine özgün avantajları mevcuttur ve bu avantajlar her olgu için ayrı ele alınmalıdır
Açık cerrahinin avantajları
Kanal ağızlarının veya kanalcıkların lazer fiberini ilerletemeyecek kadar dar olduğu olgularda açık cerrahi tercih edilmektedir.
Gözyaşı kesesi içinde lazer fiberinin ilerlemesini engelleyecek derecede darlık bulunan olgularda ve lazer ışığının burun içinden görülemediği olgularda da lazer cerrahisi uygun olmamakta ve açık ameliyat tercih edilmektedir.
Burun içinden görüntüleme gerektireceği için, lazer cerrahisi burun içi darlık ve tıkanıklık bulunan olgularda uygun olmamaktadır. Bu tür olgularda, gözyaşı kanal ameliyatından önce bir burun içi ameliyatı da gerekli olabilmektedir.
Gözyaşı kesesi bölgesinde tümörden şüphelenilen olgular, açık cerrahi tercih edilmesi gereken diğer olgulardır. Çünkü bu tür olgularda, tıkanma nedenini tam olarak anlamak ve gerekirse biyopsi yapmak için, açık ameliyat uygulamak gereklidir.
Lazer ile cerrahi tedavi uygulanan olguların, cerrahiden sonra birkaç ay boyunca düzenli olarak 2 haftada bir takip edilmelerinde fayda vardır. Bu uygulama, lazer ile yapılan ameliyatın başarısını arttırarak açık ameliyat kadar başarılı bir seviyeye getirebilmektedir. Bu nedenle, ameliyattan sonra düzenli olarak takip edilmesinin mümkün olmadığı olgularda da açık cerrahinin tercih edilmesi uygun olabilir.
Bunların yanında, ciltte ameliyat izi kalmayacak olan ve cilt gerginliği az olan ileri yaş olgularda da kozmetik sonuçlar kötü olmayacağı için açık cerrahi tercih edilebilmektedir.
Lazer cerrahisinin avantajları
Lazer kullanılarak yapılan ameliyatlarda, lazer fiberi gözyaşının toplandığı ince kanalcıklardan ilerletilerek tıkanıklık bölgesi açılmaktadır. Bu yöntemde, cilt kesisi ve dikişlerine ihtiyaç yoktur. Lazer ışığı burun içine yerleştirilecek olan endoskop ile izlenmekte ve gözyaşı kesesi ile burun boşluğu arasında bir pencere oluşturulmaktadır.
Lazer sistemi ile yapılan ameliyatların en önemli avantajı estetik kusur oluşturmamasıdır. Bu nedenle, kozmetik sonuçların daha önemli olduğu genç olgularda, burun sırtında bir yara izi kalmaması açısından lazer cerrahisi tercih edilmektedir.
Lazer cerrahisinin diğer bir avantajı da cerrahi süresinin kısa olmasıdır. Kısa ameliyat süresinin tercih edilmesi gereken olgularda, lazer cerrahisi daha yararlı olacaktır.
Yöntemin diğer avantajları arasında kanama olmaması yer alır. Açık cerrahinin en önemli problemlerinden biri, ameliyat sırasında sık karşılaşılabilen kanama problemidir. Bu problem, genellikle ameliyatı zorlaştırmakta ve ameliyat süresini uzatmaktadır.
Gözyaşının emiliminde etkin olan gözyaşı pompa sistemini bozmaması, lazer cerrahisinin diğer avantajıdır. Açık ameliyat sırasında yapılan cilt kesisi ve göz çevresindeki kasların yerinden ayrılması gözyaşı pompa mekanizmasını kötü etkilemektedir. Bunun sonucunda, kanal açılabilse bile yeni kanalın çalışacağı garanti değildir.
Lazer cerrahisinin diğer bir avantajı da iyileşme döneminin kısa olmasıdır. Ayrıca nükseden tıkanıklıklara kolayca uygulanabiliyor olması da bu cerrahinin avantajları arsındadır. Daha önce ameliyat edilmiş ve ameliyat yerinde yapışıklıkların bulunduğu olgularda, açık ameliyat nispeten daha zor olmakta ve fazla miktarda kanama oluşmaktadır. Bu nedenle, nüks olgularda lazer cerrahisi bazen daha uygun olabilmektedir
Tüm bunların yanında, lazer cerrahisi ile başlandığı halde, cerrahi sırasında lazer ile devam etmenin uygun olmadığı düşünülen olgular da açık cerrahiye dönmek gerekebilmektedir. Bu nedenle, lazer cerrahisinin, açık cerrahi konusunda da tecrübeli ve gerektiğinde açık cerrahi ile devam edebilecek donanıma sahip ve oküloplastik cerrahi konusunda tecrübeli göz hekimleri tarafından yapılması başarı şansını arttıracaktır.
Prof. Dr. Ümit Beden
Göz Hastalıkları Uzmanı
Oküloplastik ve Orbital Cerrahi
Merhaba ümit bey 26 yasindayim soguk havalarda dönem dönem goz kenarlarimda kuruluk,tahris ve uyurken gozyasi akintisi meydana geliyo goz kenarlarim icin nemlendirici kullanıyorum ama gecmesi zaman aliyo biraz. Daha once 3 kez sag gozumden ameliyat gecirdim goz kapagim uyurken acik kaliyo ama bu sorunu iki gozumdede yasiyorum sizce sebebi ne olabilir?
Ümit bey 16 yaşındayım uykum geldiği sırada esnedigimde gözüm yaşatıyor bu ne olabilir
Merhaba
Merhaba ümit bey. Bende alerji nedeniyle yaşarma ve kaşıntı mevcut. Doktor goz kapagimi ters cevirip bakmisti ve cok fazla alerjik reaksiyon oodugunu goz kapagimin arkasinin putur putur oldugunu soylemisti. Artık damla kullanmak istemiyorum . DoktorLr tek gozum oldugundan dikkatli olmami soyluyorlar damla kullanirken.Ağızdan alınan alerji hapları göz içinde faydalı olur mu sizce ?
Ağızdan tedavi alırsanız bu gözü biraz daha kurutabilir
damla tedavisi daha uygundur
Merhaba ümit bey. Uzun yıllardır sağ gözümde sulanma var bi çok doktora gittim önceleri alerji denildi ve damlalar ile tedavi edilmeye çalişildi damalalar ile geçmedi iki gün önce başka bir doktora gittim ve lavaj yapıldı.kanalın açıldığını söylediler ama 2 gündür hala sulanma var sizce ne yapmaliyim? Sulanma normal mi yoksa sorun tıkanıklık değil miydi?
Cana Hanım
Kısmi kanal tıkanıklığı olabilir
Değerlendirmek isterim
Ardından yorumlayabilirim
Geçmiş olsun
merhaba hocam benim sağ göz yaşı kanalı tıkanıklığı var. Ameliyat yöntemi olarak hangisini öneriyosunuz. klasik cerrahi mi lazer mi ? siz hangi teknikle ameliyat ediyorsunuz ?
Her ikisini de yapıyorum
Klasik cerrahinin yerini diğerleri tutmuyor
Geçmiş olsun
doktor bey iyi gunler 6 aydir sag gozumde sulanma var.gitmedigim doktor kalmadi alerji ilaclari kullandim gecmedi.kanallarin acik oldugu soylendi kontrast madde denen biseyle film cekildi onda da sivi birikmesi olmadi.punktum agzinda darlik var dedi diger gozume gore aynadan kendim bakinca da zaten görebiliyorum.bir gozumun deligi nerdeyse yok gibi.bunu kucuk bir operasyonla baglari keserek acariz dedi.ama sorun cozulmeyebilir de dedi.bukadar kolay bi operasyonmu sonrasinda geri donusu yok baglari kescem diyor hem kesip hem sorunum cozulmezse ve daha farkli sorunlar yasarsam diye korkuyorum bu konuda neolur bilgilendirin beni 30 yasinda ogretmenim yasam kalitem sifir eger careyse sizin yaniniza da gelirim izmirdeyim
Fulya Hanım
Kanal ağzını açmak çok zor değil
Geri dönüşü olmayan bir zarar ile genellikle karşılaşmıyoruz
Geçmiş olsun
Merhaba hocam ben 27 yaşındayım göz sulanması şikayetim var çok az gulmemde bile ağlıyor gibi gozlerim akiyor ve gözüm kanlaniyor aşırı bir gözyaşı akma durumu var sizce neden olabilir boyle bisey çünkü yasam kalitemi çok düşürüyor ?teşekkürler
Değerlendirmek lazım
Kanal darlığı veya allerjik bir durum olabilir
Sebebe göre yol haritası planlanacaktır
Geçmiş olsun
Merhaba ümit bey ameliyat olalı 6 ay oldu ve 1 hafta önce tüpü çıkardılar. Sulanma olmaya başladı sizce kanalım tekrar tıkanmışmıdır?
Olabilir
Detaylara bakmak lazım
Doktorunuza danışabilirsiniz
Ümit Bey Merhaba, geçen sene gözyaşı kanal tıkanıklığından burun içinden ameliyat oldum fakat sulanma devam etti, 2 hafta önce ise açık ameliyat oldum.. ve kesik yerimde gerilme var hala tam olarak gözüm kapanmıyor.. ve gözyaşı pınarım aşağı doğru çekilmiş durumda.. bu durum geçici midir? Gözüm eski yapısına geri döner mi? Tüp takıldı ve hala yaram tam iyileşmediği için mi böyle bir durum oldu? Geçmezse nasıl düzelebilir? Göz yapımın bozulması beni çok etkiledi yardımcı olur musunuz? Şimdiden çok teşekkür ederim
Ameliyatınızdan önceki ve sonraki kapak yapınızı göremediğim için yorum yapamıyorum
Doktorunuza danışmanız daha sağlıklı olacaktır